Duurzaam ondernemen met een foodtruck

Wat betekent duurzaamheid voor Madame Laurine?

Dagelijks geniet ik van de natuur met m’n mascotte Frenkie, of tijdens onze mooie reis door Panama afgelopen jaar en zeker ook van de producten die de natuur ons biedt.  Daar mogen we best wat zuiniger mee omgaan als je het mij vraagt. Maar hoe? In deze blog vertel ik je wat duurzaam ondernemen voor mij betekent en hoe ik duurzame(re) keuzes maak met mijn Foodtruck en bedrijf Madame Laurine. Misschien inspireert het jou ook om bewuste stappen te zetten in het ondernemerschap of misschien wel om te kiezen voor een foodtruck of cateraar met een duurzaam karakter 🙂 

En om te beginnen; Ehh nee, een oude benzine foodtruck uit ‘88 is nou niet bepaald hét schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Werk aan de winkel dus voor mij. Aan de andere kant, hij loopt al bijna 40 jaar en met een hoop liefde en aandacht van Madame Laurine heeft hij als foodtruck nu een mooi derde leven! 😏 Maar wat kunnen we samen nog meer doen in het kader van duurzaam ondernemen? Oh, en goeie reminder: zoals het met veel dingen werkt, het gaat niet om 100% duurzaamheid. Een begin is al beter dan niets!

 

Lokaal en sociaal ondernemen

Een belangrijke pijler voor Madame. Ik koop lokaal in wat betekent dat ik producten voor de catering zoals borrelplanken, zuivel, noten, speciaalbier, vleeswaren en koffie in de omgeving koop waar ik woon en werk, dat is in ‘t Hoge Noorden. Mijn essentials komen dus voornamelijk uit Groningen en Friesland. Het zijn vaak kleine ondernemers. En ik probeer mee te gaan met de seizoenen en wat het ons brengt; minder zuivel beschikbaar? Dat betekent misschien wat extra ei, vlees of brood op de ontbijtplank.

Dan de foodtruck zelf natuurlijk, die is in onderhoud bij een lokale garage en mijn website en vormgeving wordt gedaan door Phanatique, een Groningse eenpitter 💪🏽 Dit doe ik om bij te dragen aan een keten en geld terug te brengen in de omgeving waar ik het zelf ook weer verdien. 

Tot slot zoek ik altijd naar een sociale vorm van samenwerken. Wist je dat de borrelplanken gemaakt worden door de kanjers van Hoeveparadij in Aduard en de dagbestedingen De Zijlen en Zus&Zo mijn vast helpende handen zijn voor praktische klusjes? Prachtige organisaties waar ik heel blij van word!

 

Kilometers vreten met je foodtruck!?

Ja ja ja die uitstoot van de foodtruck hè. Klopt, die is niet mals 😝 Ik kan de bus ombouwen naar een hybride of zelfs helemaal elektrisch, dat zijn zeker wat langere termijn overwegingen. Om nu direct iets te doen focus ik me op het Noorden als werkgebied. Wanneer je mijn foodtruck boekt voor jouw bruiloft, tuinfeest of bedrijfsborrel bij voorkeur dus in Groningen, Friesland of Drenthe (💃🥳). Een groot deel van de inboedel van mijn foodtruck zijn marktplaats of kringloop vondsten. I loveee kringloop en marktplaats! Spullen een tweede leven geven en combineren met mijn eigen creativiteit, ja dat is wat Madame Laurine doet. Dit geldt ook voor al mijn keramiek, veel is tweedehands. 

Daarnaast kijk ik als ondernemer hoe ik mijn foodtruck verder kan verduurzamen, sowieso pleeg ik goed regulier onderhoud en liggen er hopelijk eind 2024 zonnepanelen op m’n dakkie, oui oui! Ik doe veel voorbereiding van de catering thuis, waar we al zonnepanelen hebben.

 

foodtruck lunch ontbijt boeken groningen

 

Catering leftovers; don’t waste it!

Food waste is ook een hot topic in het kader van duurzaamheid. En omdat ik natuurlijk non stop met eten werk, ben ik me hier mega bewust van. In Nederland gooien we alleen thuis al gemiddeld 34,3 kg eetbaar voedsel ­– dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. Dit is exclusief producenten, horeca en supermarkten waardoor dit getal zeker nog keer 4 gaat. 

Superzonde. Allereerst omdat er veel mensen zijn die honger hebben, maar zeker ook de impact op milieu is heftig. Want de energie die in de productie gaat (product, verpakking, shipping en koeling) gaat verloren en grote hoeveelheden water en CO2 die nodig zijn voor de productie ervan ook. 

Zowel privé maar ook als ondernemer probeer ik hier zo goed mogelijk mee om te gaan. De uitdaging is dat er voldoende lekkers moet zijn voor (jouw) gasten maar geen overvloed welke in de prullenbak verdwijnt. Bon, maar hoe doe ik dat met mijn foodtruck en catering?

 

 foodtruck trouwerij groningen

 

  1. Allereerst dus portionering. Hoeveel eet iedereen eigenlijk? Dit is ontzettend afhankelijk van het type gast, het tijdstip van serveren en de duur van het eetmoment. Daarom ga ik altijd in gesprek met jou om te kunnen bepalen wat en hoeveel er nodig is. Dit alles gecombineerd met mijn ervaring, zorgen we er voor dat de juiste porties worden geserveerd.
  2. Daarnaast is het mijn doel dat wat er uitgeserveerd wordt, ook opgegeten wordt. En hoe meer mondjes hiervan kunnen genieten, des te beter. Zo mag je “leftovers” van de foodtruck op je bruiloft bijvoorbeeld zelf meenemen of meegeven aan je gasten. En denk ook eens aan het personeel op locatie, die harde werkers zullen een heerlijk volle walnoten brownie zeker waarderen! 
  3. Niet te vergeten: voorraadbeheer. Dit komt aan op mijn organisatie skills en laat ik die nou net lekker ontwikkeld hebben 😉 Door het samenwerken met mooie kleine en lokale leveranciers kan je veel zaken op het laatste moment regelen. Hierdoor kan onaangebroken voorraad vaak terugbrengen naar mijn leveranciers, in ruil voor andere producten. Daarnaast zijn heel veel producten goed te vaccumeren of houdbaar in de vriezer en laat ik daar nou net een grote van hebben staan in mijn keuken. Zijn bovenstaande opties niet haalbaar? Dan deel ik het uit aan vrienden, familie en leuke buren.

Doe je duurzaam mee?

Zoals gezegd, perfectie bestaat niet en dat hoeft ook niet. Als we allemaal een stapje extra doen, zijn we al verder dan waar we waren. Hopelijk heb ik je een inkijkje kunnen geven in mijn ondernemers-keuken en wellicht zelfs geïnspireerd met een aantal voorbeelden hoe ik duurzame keuzes maak. Lijkt het je leuk om eens te sparren over duurzame(re) foodtruck of catering mogelijkheden, stuur me een berichtje en ook als je tips voor samenwerkingen of duurzame opties met me wil delen, zijn die altijd welkom! 

 

A Bientot!
xx Madame Laurine

 

Helemaal zin in?

Bestel een borrelplank of huur onze koffie foodtruck

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Boek gauw mij & mijn foodtruck voordat ‘ie bezet is!